- Να βρεί στήριξη και να ανακουφιστεί συναισθηματικά από διάφορα προβλήματα όπως για παράδειγμα
- το άγχος,
- η κατάθλιψη,
- ο φόβος,
- οι κρίσεις πανικού,
- αγοραφοβία
- διαχείριση θυμού
- σεξουαλικά προβλήματα
- προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, ή/και την επίδοση του στο σχολείο
- Να αναζητήσει λύσεις για προβλήματα που υπάρχουν στη ζωή του όπως για παράδειγμα δυσκολίες στο γάμο ή στις προσωπικές σχέσεις, θέματα που αφορούν την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, άγχος λόγω οικονομικών προβλημάτων, πένθος κ.α.
- Να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις ώστε να ξεπερνά ευκολότερα δυσκολίες και να απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή του.
- Να έρθει σε επαφή με τις πραγματικές του ανάγκες και επιθυμίες και να
Η ψυχοθεραπεία ξεκινάει συνήθως με μία γενική ανασκόπηση της ζωής του θεραπευόμενου και εντοπισμό των προβλημάτων που χρήζουν διερεύνησης.
Στη συνέχεια η θεραπεία, με τη βοήθεια και υπό την καθοδήγηση του ψυχολόγου, επικεντρώνεται είτε σε συγκεκριμένα προβλήματα είτε σε γενικότερες συμπεριφορές που θέτουν εμπόδια στην προσωπική ανάπτυξη του θεραπευόμενου. Η θεραπεία έχει πάντοτε συγκεκριμένους στόχους ενώ η συχνότητα της και η συνολική διάρκεια της εξαρτάται από τις ανάγκες ή την δυνατότητα του κάθε ατόμου. Κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά.
Ο ψυχολόγος θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις, τεχνικές και εμπειρία προκειμένου να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει μόνος του τη φύση των προβλημάτων του, την αιτία τους και τις λύσεις του.
Ο ψυχολόγος δεν υποδεικνύει στον θεραπευόμενο τι να κάνει, παρά μόνο τον καθοδηγεί και του παρουσιάζει οπτικές που ενδεχομένως να μην είχε σκεφτεί. Σε κάθε περίπτωση η ψυχοθεραπεία είναι μία προσωπική επιλογή και βασίζεται πρωτοβουλία και συνεργασία του θεραπευόμενου.
Είναι λογικό να νιώθει κανείς άβολα στην ιδέα να μιλάει σε έναν άγνωστο για τα προσωπικά του ζητήματα.
Σύντομα όμως ο θεραπευόμενος αντιλαμβάνεται ότι η πρόθεση του θεραπευτή δεν είναι να κατακρίνει το άτομο που βρίσκεται απέναντι του αλλά αντίθετα να το κατανοήσει και να εδραιώσει μία σχέση αμοιβαίας σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Ο θεραπευτής σέβεται το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και χρειάζεται τον δικό του χρόνο και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του θεραπευόμενου του.
Η επιλογή ψυχολόγου είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση. Πέρα από το γεγονός ότι ο ψυχολόγος πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εναπόκειται στον θεραπευόμενο να αποφασίσει, αφού αφιερώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αν νιώθει άνετα με τον εκάστοτε ψυχολόγο και αν μπορεί να αναπτύξει μαζί του μία σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής.