Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο,
οι οποίοι συνήθως προέρχονται από ελλιπή πληροφόρηση ή ορισμένες στρεβλές αντιλήψεις.
Παρακάτω δίδονται κάποιες αληθείς πληροφορίες που ίσως σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη.
Στον ψυχολόγο πάνε οι τρελοί!
Οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο για να συζητήσει ένα πρόβλημα που τον απασχολεί ή μία κατάσταση που δυσκολεύεται να διαχειριστεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καθόλα ‘φυσιολογικός’. Ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει δράση προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή του και να εξερευνήσει τις λύσεις που υπάρχουν σε κάθε πτυχή της προσωπικής ή οικογενειακής του ζωής, όχι απλά δεν είναι προβληματικός αλλά αντίθετα είναι άξιος θαυμασμού. Η ανάληψη ευθύνης για τη ζωή μας αποτελεί δείγμα ωριμότητας και είναι το πρώτο- και απαραίτητο- βήμα για την επίλυση κάθε προβλήματος.
Έχω φίλους να μιλήσω- δεν μου χρειάζεται να λέω τα προβλήματα μου σε έναν άγνωστο!
Οι φίλοι και η οικογένεια μας είναι αναμφισβήτητα οι πρώτοι άνθρωποι στους οποίους στρεφόμαστε προκειμένου να βρούμε στήριξη και να λάβουμε ‘συμβουλές’ για ότι μας απασχολεί. Συχνά όμως διαπιστώνουμε ότι οι φίλοι μας δεν μπορούν να μας κατανοήσουν απόλυτα και να ‘μπουν στη θέση μας’ και πολλές φορές μπορεί να υποτιμήσουν το πρόβλημα μας με εκφράσεις όπως ‘Δεν είναι τίποτα’, ‘Είσαι υπερβολικός/ή’, ‘Όλα περνάνε’, ‘Βγες και λίγο από το σπίτι’ ‘Ξεπέρασε το’ κλπ. Επίσης, πολλές φορές, αναγκαζόμαστε να αποκρύπτουμε μέρος των σκέψεων μας ακόμα και από τους κοντινούς μας ανθρώπους από φόβο μήπως μας κατακρίνουν ή μας παρεξηγήσουν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο ο οποίος με τις γνώσεις του και με την εμπειρία του θα βοηθήσει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα.
Ο ψυχολόγος θα βγάλει τα άπλυτα μου στη φόρα!
Όλες οι συνομιλίες μεταξύ ψυχολόγου και θεραπευόμενου είναι απολύτως και απαρέγκλιτα εμπιστευτικές και προστατεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων. Ο ψυχολόγος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει με κάθε κόστος την εμπιστευτικότητα των συνεδριών του και να ασκεί το επάγγελμα του με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Επομένως, εφόσον επιλέξουμε έναν επαγγελματία ψυχολόγο, πρέπει να νιώθουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια και να μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται εκεί μόνο για να μας βοηθήσει και ποτέ για να μας βλάψει.
Μπορώ να λύσω και μόνος/ή μου τα προβλήματα μου- δεν θα μου πει ο ψυχολόγος τι να κάνω!
Το να απευθυνθεί κάποιος σε ψυχολόγος κάθε άλλο παρά δείγμα αδυναμίας είναι. Απαιτείται μεγάλο ψυχικό σθένος για να αποφασίσει κάποιος να εξερευνήσει τον εαυτό του, να ξεπεράσει επώδυνες εμπειρίες και να προβεί σε αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή του. Σίγουρα μπορούμε να λύσουμε πολλά προβλήματα μόνοι μας αλλά μέσω της ψυχοθεραπείας ίσως να βρούμε αποτελεσματικότερους τρόπους. Ο ψυχολόγος δεν θα μας υποδείξει πως να συμπεριφερόμαστε ή τι θα νιώθουμε. Η σχέση μεταξύ ψυχολόγου και πελάτη δεν είναι ούτε σχέση εξάρτησης ούτε σχέση δασκάλου- μαθητή. Ο ψυχολόγος προσπαθεί μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές να μας βοηθήσει να βρούμε οι ίδιοι τις απαντήσεις που ζητούμε και να κατανοήσουμε μόνοι μας πως πρέπει να πορευτούμε για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.
Θα πρέπει να μιλήσω για δυσάρεστα πράγματα και η ψυχολογία μου θα γίνει χειρότερη
Το να αναλύσει κάποιος τις εμπειρίες του από το παρελθόν ή τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές του μπορεί ενίοτε να είναι μία δύσκολη διαδικασία. Όμως είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, ακόμα και στο παρόν, με μια ‘φρέσκια’ ματιά και μέσα από την ασφαλή καθοδήγηση ενός έμπειρου επαγγελματία, το άτομο αποκομίζει πολύτιμα συμπεράσματα που το βοηθούν να αναθεωρήσει και να αλλάξει τις σκέψεις του με αποτέλεσμα να ανακουφιστεί και να βρει λύσεις που άλλοτε θεωρούσε αδύνατες. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπευτική διαδικασία είναι μοναδική για κάθε πελάτη και ακολουθεί τον ρυθμό που ο ίδιος ο πελάτης επιλέγει ώστε να νιώθει άνετα και να μπορεί να ανταποκριθεί κατ’ ωφέλιμο τρόπο.
Η ψυχοθεραπεία κρατάει πολύ καιρό και εγώ χρειάζομαι άμεσες λύσεις!
Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το είδος της θεραπείας που εφαρμόζει ο κάθε θεραπευτής. Άλλες προσεγγίσεις βασίζονται στην εις βάθος εξερεύνηση του παρελθόντος (ψυχαναλυτική θεραπεία), ενώ άλλες επικεντρώνονται περισσότερο στο «εδώ και τώρα» και έχουν σχεδιαστεί για να είναι πιο σύντομες (π.χ. Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία). Εναπόκειται στον θεραπευόμενο να επιλέξει την προσέγγιση που του ταιριάζει αλλά σε κάθε περίπτωση ο ψυχολόγος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τα μέγιστα στο χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο πελάτης.
Η ψυχοθεραπεία κοστίζει πολύ και δεν είναι προτεραιότητα μέσα στην οικονομική κρίση!
Είναι άραγε μεγάλο το τίμημα για να βρούμε τον εαυτό μας και να λύσουμε προβλήματα που μπορεί και να μας βασανίζουν? Το κόστος της ψυχοθεραπείας στην χώρα μας κυμαίνεται σε ιδιαίτερα λογικά πλαίσια. Πολλοί ψυχοθεραπευτές διαμορφώνουν το κόστος ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του πελάτη και τη διάρκεια της θεραπείας. Επομένως είναι σημαντικό να συζητήσουμε το θέμα αυτό με τον ψυχολόγο μας χωρίς ντροπή αφού σκοπός της θεραπευτικής σχέσης είναι η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας σε κάθε τομέα. Σίγουρα η οικονομική κρίση απαιτεί τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και για το λόγο αυτό πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε κατά πόσο η ψυχική μας υγεία και ευτυχία αποτελεί προτεραιότητα.